Mennyibe kerül az olcsó tárhely?

Vagy inkább a kérdés, tárhely szolgáltatóként mit tudunk olcsón adni és mi az amit már mi sem viselünk el webhosting címén, mert olyan magas költségekkel jár. Több éves pályafutásunk alatt szerencsére nem sokszor futottunk bele abba, hogy amúgy olcsónak mondható tárhely csomagjainkon olyan szolgáltatást futtasson valamelyik ügyfelünk, ami már nemhogy nem éri meg nekünk, de egyenesen veszteséget generál. Ebben a bejegyzésben azt próbálom áttekinteni, mik voltak a fő problémák, és mik vezetnek oda, hogy egy szolgáltatás nem üzemeltethető osztott tárhely környezetben, illetve mi a megoldás.

A problémák megismeréséhez és elkerüléséhez érdemes megnézni mi a webhosting vagy más néven osztott tárhely szolgáltatás lényege: egy nagy szerveren megpróbálunk sok ügyfelet elhelyezni, akik a szerver processzorán, memóriáján, merevlemezén, hálózati kapcsolatán és nem utolsó sorban adminisztrátorain osztoznak. A Tárhelypark fizeti a ezeket az erőforrásokat, melyeket a megrendelők között szépen elosztunk, lehetőleg úgy, hogy mindenkinek megérje. Az ügyfélnek azért éri meg, mert nem kell saját szervert üzemeltetnie, a szolgáltató pedig, ha sok megrendelője van szintén jól jár az üzlettel.

Ez eddig mesebeli, de mi okozhat problémát? Elsődlegesen az, hogy a kitalált rendszer és a szerver felosztása átlagos weboldalakra van optimalizálva. Ezekre 99%-ban jellemző:

  • Kis méretű oldalak, és képek 10-50 kb átlag méretben
  • Aránylag hamar megjelenő oldalak, amik nem generálnak nagy CPU és memória terhelést
  • Belátható és nem extrém módon növekvő látogató szám

Amint egy weboldal valamelyik kritériumnak nem felel meg, a tárhely csomagokban meghatározott áron veszteséget termel a szolgáltatónak legfőképp azzal, hogy nem tudunk mellette más oldalt üzemeltetni, tehát egy sokkal nagyobb szerver „szelet” kell neki, aminek az ára viszont nem mérhető össze a webhosting árakkal.

Megpróbáltam összeszedni azokat a tipikus problémákat amik eddig előfordultak, hogy a végén megválaszoljam a „mennyibe kerül?” kérdést.

Látogató szám probléma

Napjainkban igen népszerűek a közösségi oldalak és a hozzájuk kapcsolódó weboldalak. Tipikusan ilyen problémás oldalak a tizenévesek által előszeretettel látogatott „képes vicc blog”-ok, melyekre tulajdonosuk feltölt egy képet, a látogatók megosztják Facebook oldalukon. Ide sorolhatók még a mozifilmek letöltési linkjeit, vagy torrent linkeket megosztó oldalak vagy fórumok is. Belátható, hogy pillanatok alatt akár több százezer felhasználó érkezhet az oldalra (ha egy webshop napi 1000 látogatóval büszkélkedik, az már elég jónak mondható), ami erre nincs felkészítve, és ráadásul még a tulajdonosnak sem éri meg üzemeltetni az Index.hu szerint. A szerveren a probléma leggyakrabban CPU terhelés formájában jelentkezik, amire előre fel lehetett volna készüli akár az oldalon, akár a szerveren egy gyorsítótár bekapcsolásával, de utólag ez látogató vesztéshez, oldal korlátozáshoz és elégedetlen ügyfélhez vezet.

Megoldás: mielőtt weboldaladhoz szolgáltatást választasz gondolt át, mennyi látogatód lesz! Ha nem átlagos az oldalad, és rögtön napi több ezer vagy tízezer látogatóra számítasz, szólj, mi segítünk!

Erőforrásigényes hibás programok

Manapság különösebb programozói tudás nélkül is lehet valakinek komoly weboldala adminisztrátori felülettel, és rengeteg kiegészítővel, például webáruházzal. Elég csak a WordPress, Joomla, Druplal rendszerekre gondolni, amik ráadásul igen egyszerűen telepíthetők a cPanel felületről. Sajnos azonban ezekkel az egyik nagy probléma a rengeteg konfigurációs beállítás amivel könnyen problémássá tehető az oldal megjelenítése, illetve, hogy pont népszerűségük miatt a számos kiegészítő modulból igen sok hibásan lefejlesztett. Működnek ugyan, de nincsenek letesztelve „éles” környezetben, esetleg sok látogatóval. Tipikusan ilyen a WordPress-ben előszeretettel használt egyedi címkefelhők, összes kategória megjelenítők, a thimthumb képméretező, vagy például a Joomlában egyes webshop modulok. Ezek rosszul megírt, nem optimálisan futó programok, melyek már alacsony látogatószámnál is igen nagy CPU terhelést generálnak.

Megoldás: minden esetben gondold át, hogy a választott rendszer a legjobb-e a feladatra, illetve mindig legyen alternatívád egy modul kiváltására vagy ha értesz hozzá átprogramozására!

Nagy méretű fájlok problémája

Egy átlagos weboldal HTML programból, kis képekből és maximum monitoron megjeleníthető méretű nagyobb képekből áll össze. Ezek átlagos mérete nem éri el az 50kb-ot, így egy teljes oldal általában 300-400kb méretű. Ennél nagyobb fájlok vagy oldalak kiszolgálása nem optimális, és a legtöbb esetben nem is szükséges, hiszen minek egy weboldalra 5 megapixel méretű fénykép, ha monitor csak ennek tizedét képes megjeleníteni? Egy osztott tárhelyen ugyan lehetséges galéria üzemeltetése, de nem szükséges mindenkinek rögtön a teljes méretű képet mutatni. Szintén probléma a filmek megosztása ami ugyan lehetséges, de egy gyors számítással kideríthető, hogy hacsak 10-en néznek egy HD filmet egyszerre (50Mbit / s), az máris akkora sávszélességet fogyaszt, mint 5000 másik oldal. (Erre való a streaming szerver vagy média szerver).

Megoldás: mielőtt megosztasz valamit oldaladon, gondolt át mi történik, ha azt akár több százan megnézik! Ha feltöltesz egy 100 Mb-os fájlt és azt 100-an letöltik az 10 Gb forgalmat jelent, ami több mint 2 DVD. Biztosan ezt akartad?

De mennyibe kerül?

A végső kérdés, miért kell erről beszélni egyáltalán, mennyibe kerül az olcsó tárhely? Szerintem a tárhely csomag árán túl a megrendelők által az oldalra fordított időbe, ami semmi esetre sem szabad, hogy nulla legyen. Bármennyire is úgy tűnik, ingyen lehet weboldalad, amiből aztán megélsz, ez nem igaz! Hosszú hónapok vagy akár évek munkája egy olyan oldalt létrehozni, ami egy olcsó tárhelyen nagy látogatószámmal stabilan üzemelni képes és pénzt termel.

Ha az oldal nem optimális, sok erőforrást eszik, akkor nem lesz olcsó a tárhely, az árat a felhasznált erőforrások szabják meg. Ha egy weboldal elhasznál egy egész szervert… inkább gondolt át, válassz optimális megoldást, az neked is, nekünk is jobb lesz!

Kövess minket!