Fontos változás: Érkezik a PHP Selector

Tájékoztatunk, hogy infrastruktúránk fejlesztése miatt új szerverre költöztetjük a tárhelyeket, és ezzel pár fontos, a weboldalakat érintő tulajdonság is megváltozik. Szeretnénk ezzel a bejegyzésünkkel felhívni a figyelmet arra, hogy bizonyos esetekben szükség lehet a beavatkozásra. Bőséges időt szeretnénk hagyni mindenkinek, hogy átnézze az oldalát, és szükség esetén elvégezhesse a változtatásokat. Mindenről időben fogunk tájékoztatni Titeket, emailben.

Az egyik legfontosabb tulajdonság, hogy eddig a tárhelyeden felvett domainekhez különböző PHP verziókat lehetett kiválasztani, az új szerver környezetben ez megváltozik: csak egyfajta verziót lehet alkalmazni az összes domainhez a tárhelyen, de az választható.

 

Kire vonatkozik ez, és mikor

szükséges a beavatkozásod?

Abban az esetben jelenthet ez problémát, ha a különböző weboldalaidnak különböző PHP verzióra van szüksége. Könnyen előfordulhat, hogy jelenleg többféle PHP verziót használnak az oldalaid, de erre nincs valójában szükség, mert mindegyik oldal tudna működni egyféle verzión.

Mit kell tenned ennek kiderítéséhez?

  1. Jelentkezz be a cpanel felületedre. 
  2. Keresd meg a MultiPHP Manager menüpontot. Itt találsz leírást a MultiPHP Manager használatához: https://help.tarhelypark.hu/tarhely/php-verzio-beallitas-multiphp-manager/
  3. Amennyiben mindegyik domained egyféle verziót használ, nincs teendőd. Ez esetben csak azt érdemes megvizsgálni, hogy vajon a lehető legfrissebb PHP verziót használják-e az oldalak (ahogy az biztonsági okok miatt ajánlott.)
  4. Amennyiben azt látod, hogy többféle verzió látszik a domainek mellett, akkor meg kell vizsgálnod, hogy melyik verzióval lesznek működőképesek az oldalak.

Egy példa: az egyik domainen egy régebbi, nem frissített Joomla (5.6 -os PHP verzió), a másikon pedig egy friss verziójú WordPress (7.4-es PHP verzió) található. Ez esetben természetesen a régi Joomlát érdemes frissíteni egy olyan verzióra, amely már működőképes lesz azon a magasabb verzión, amelyen a WordPress működik.

Minél magasabb PHP verzión tudnak működni az oldalak, annál biztonságosabbak, és gyorsabbak lesznek. A Tárhelypark azt ajánlja, hogy legalább a 7.3-as PHP verziót használd az oldalaid a tárhelyen!

Teszteld a PHP verziót egyszerűen!

A legkönnyebben úgy tudod tesztelni egy másik PHP verzió működését az oldaladon, ha átállítod a verziót a cpanelen. A tesztelést lehetőleg olyankor végezd el, amikor nincs nagy látogatottsága az oldalaknak.

További infó:
https://help.tarhelypark.hu/tarhely/php-verzio-beallitas-multiphp-manager/

FONTOS:

PHP verzió átállítása esetén előfordulhat, hogy nem töltődik be az oldal. Ilyenkor vissza tudod állítani azt a korábbi PHP verzióra gond nélkül, csak kövesd a leírást ehhez! 

A cél tehát az, hogy egyféle PHP verzión tudjanak működni a tárhelyen lévő weboldalak hiszen az új környezetben már csak egyféle verzió lesz elérhető mindegyik domainhez!

Mit tudsz tenni, hogyha nincs közös PHP verzió, amelyen működnének a különböző domainek?

Ez esetben azokat a domaineket külön tárhelyre kell helyezned, amelyek nem tudnak a többi oldal PHP verzióján működni.

Egy példa: 4 domain neved működik a tárhelyen, amelyeknél 3 db WordPress, amely működik 7.4-es PHP verzión, de van egy 4. oldal, egyedi fejlesztés, amely nem tud működni, csak 7.1-es verzióval. 

Ez esetben két megoldás lehetséges:
Megoldás #1: Át kell alakítani úgy a 4. weboldalt, hogy az működjön a 7.4-es verzión.
Megoldás #2: Egy külön tárhelyet létesítesz, és oda átköltözteted a 7.1-es verziójú weboldalt.

Nem győzzük hangsúlyozni: régi PHP verzión működő weboldalak működése nem biztonságos, és lassabb is, mint a magasabb verziókon, így amint kijön egy új PHP verzió, és az adott keretrendszer lehetővé teszi, érdemes beállítani a legmagasabb elérhető PHP-re.

Milyen PHP verziók érhetőek el az új szervereken?

5.3, 5.6, 7.1, 7.2, 7.3, 7.4, 8.0

Kövess minket!