Zsaroló spam érkezett a saját email címedről? Semmi pánik!

Ne félj, nem Te vagy az egyetlen, és eszedbe se jusson bármilyen linkre rákattintani egy ilyen emailben, fizetni meg aztán végképp nem! Elmondjuk, hogy miért nem kell aggódni, hogy miért kaptál ilyen emailt, és mi a teendő ellene.

Sokan kapnak ilyen spameket mostanában, nem csak Tárhelypark ügyfelek. Akinek sikerül begyűjteni valahogy az email címét az internetről, azt igyekeznek elérni a spammerek. Ennek a spamnek a csalás a lényege: el akarják hitetni az emailben, hogy megfigyeltek minket, mindent tudnak rólunk és fizessünk. Természetesen hazugság az egész, nem szabad bedőlni!

Fontos

Ne kattints rá ezekben az emailekben semmilyen linkre, a leiratkozásra sem, hiszen ezek általában eleve vírusos oldalakra vezetnek!

Elsőre ijesztő, hogy többnyire látszólag a saját email címünkről kapjuk ezt az emailt. Arról, hogy ezt hogy csinálják lejjebb írok, de nem kell megijedni, nem a saját fiókodból küldik!

Ilyen képet csatolnak az emailben (a „kamu” szót már én tettem rá a képre):

Az ilyen emaileknek többféle változata van, van hogy rossz magyarsággal van megfogalmazva, valamilyen netes fordító segítségével, olyankor az ember könnyebben gondolja, hogy vicc az egész.

Hogy csinálják, hogy a saját email címemről küldik a spamet?

Több ilyen spamet megvizsgáltunk, és minden alkalommal az látszik, hogy valamilyen távoli országban lévő, feltehetően feltört gépekről vagy feltört szerverekről küldik ezeket az emaileket.

A spamelő az emailek fejlécében az „Envelope-to” és a „From” mezőket átírja a célszemély saját email címére, hogy amikor megkapják, úgy lássák, hogy a saját email fiókjukról küldte azt a „hacker”. Ez szintén azt az érzést hivatott növelni az emberben, hogy a zsaroló szavai igazak.

Honnan tudják egyáltalán az email címemet?

A legtöbb esetben a saját weboldaladról… Ha ugyanis a weboldalad kódjából kiolvasható az email címed, akkor azt egyszer csak meg fogják szerezni.

Az interneten lévő weboldalakat nem csak a jóságos Google és Bing szkenneli, hanem a Sötét Oldal is. Habár sokféle spammer robotot tilt a tűzfalunk, néha azért láthatják az oldalt olyan ismeretlen robotok is, amelyek nem a jó fiúk közé tartoznak.

Mit lehet tenni ez ellen?

El kell rejtened az oldalad forrásából az email címet. Erre többféle megoldás van, pl WordPress esetén a legegyszerűbb egy plugin segítségével megoldani ezt.

Részletesen leírjuk a teendőt >> ezen az oldalon.<<

Sajnos ez csak utólagos intézkedés, hiszen a hackerek adatbázisába már bekerült az email címed minden bizonnyal, és ha tehetik, fogják is spamelni a fiókodat. A szerverünk spamszűrője a legtöbbet ezek közül kiszűr, de némelyik esetleg átcsúszhat a szűrőn. A Spamszűrő beállításaihoz segítséget itt találsz. Ha még nincs, kapcsold be a Spam auto törlése funkciót, így nem csak megjelöli a rendszer a spamet, hanem le is törli rögtön.

Ha a spamszűrő ellenére is sok spam érkezik, akkor végső megoldásként másik email címet kell kitenni a weboldalra, amely viszont már le van kódolva az oldal forrásából.

Mire kell még figyelnem, hogy kevesebb spamet kapjak?

Mivel a weboldaladon keresztül is spamelhetnek robotok – akár a saját, akár más email címét – nagyon fontos, hogy az oldaladon telepíts CAPTCHA-t minden olyan aloldalra, ahol regisztrálni lehet, vagy adatot, üzenetet küldeni. Mi erre a célra a Google Recaptcha-t javasoljuk. Részletesen írunk a megoldásról itt.

 

Kövess minket!