Windows VPS – virtuális gép szoftver bérleti lehetőséggel

Már elérhetők VPS szolgáltatásunkhoz a Microsoft Windows operációs rendszerek, így nem csak Linux alapú virtuális szerverek üzemeltetése lehetséges a Tárhelyparkban. A virtuális szerverek mellé Windows bérleti lehetőséget is biztosítunk, mellyel  igen kedvező áron (például a Windows XP: 2.200 Ft / hó)  juthatnak megrendelőink jogtiszta Windows operációs rendszerhez, vagy akár bármely Microsoft szoftverhez is. Bérelhető és VPS szerveren futtatható az MS Office vagy MS Exchange Server is. De kinek jó ez, és mire?

A VPS szolgáltatással mindenkinek lehetősége van saját virtuális szervert bérelni. A virtuális szerver (VPS) gyakorlatilag egy saját szerver, melynek kezelését és adminisztrálását Megrendelőink maguk végezhetik, így olyan szoftvereket telepítenek rá, amilyet szeretnének. Így akár Windows operációs rendszer is telepíthető, és a Windows-ra természetesen bármely Windows alatt futó szoftver.

Hogyan használhatom?

A Virtuális gép felülete bármely számítógépről elérhető, amelynek van Internet elérése. A használat lehetséges a Windows Remote Desktop alkalmazásával, amely minden Windows rendszeren megtalálható, valamint a VNC elnevezésű programmal. Mind a két esetben megrendelőnk a saját számítógépén látja a megrendelt Windows felületet, és úgy használhatja, mint a saját számítógépét. Gyakorlatilag a monitoron a megrendelt virtuális gép monitora jelenik meg.

Lehetséges még az adminisztrátori felületről is elérni a virtuális számítógépet (ez látható a bal oldali képen, ahol a felületen jelenik meg a Windows gép monitora), de ez kevésbé kényelmes megoldás, csak arra szolgál, hogy akár egy rendes számítógép esetében, újra tudjuk indítani, leállítani a számítógépünket.

Milyen felhasználások képzelhetők el?

Számos felhasználási lehetőség rejlik a virtuális gépekben, melyeket a hozzáértő rendszergazdák már évek óta ki is használnak. A Windows alapú rendszerek elérésével azonban a „hétköznapi” felhasználók is számos előnyhöz juthatnak. Itt próbáltuk összeszedni azokat a leggyakoribb eseteket, melyek nagy segítséget jelentenek egy cégnek vagy akár egy magán felhasználónak is:

  • Céges szerver kiváltása, nincs szükség a fájlok, levelek, képek tárolására az irodai szerveren. Az Interneten megfelelő biztonsági beállításokkal elérhető gép kiválthatja az irodai szervert. A vele kapcsolatos költségek drasztikusan csökkennek. Akár számlázóprogramja vagy bármely alkalmazása futtatható így.
  • Normál asztali számítógép üzemeltetése, amely az Internetről elérhető, így gyakorlatilag bárhonnan a világon. Képzelje el, hogy nem kell magával vinni külföldi útjára számítógépét, értékes laptopját, dokumentumait, kedvenc levelező programját, vagy akár számlázó programját és egyéb rendszerét egy kávézóból elérheti. Ha van egy kisebb teljesítményű notebookja, amit mégis magával visz, akkor a kényes fájlokat nem kell azon tárolnia.
  • Fejlesztőknek, hiszen nem szükséges a fejlesztéshez drága számítógépet vásárolni. A kívánt CPU, memória, merevlemez erőforrás elérhető az Interneten, és ha nincs rá szükség, a szolgáltatás felmondható.
  • Játék szerver mindenkinek, aki gyors elérésű szervert szeretne, és otthoni Internet kapcsolata ezt nem teszi lehetővé

Milyen kapacitású?

A Virtuális szerver teljesítménye függ a megrendelt VPS teljesítményétől, melynek részletei a szolgáltatás oldalán találhatók. Itt meghatározásra kerül a memória, merevlemez, valaint a processzor. Ha valamiért a megrendelt hardver erőforrás kevésnek bizonyul, bármikor dinamikusan növelhető, így ha kiderül, hogy szükséges még egy processzor, vagy még 5 Gb merevlemez, akkor ez egy-két kattintással a bővített számítógép rendelkezésére áll.

Mennyibe kerül?

A szolgáltatás tényleges árát akkor tudja értékelni, ha tisztában van vele, most mennyit fizet számítógépéért, szerveréért:

  • Karbantartási díjak, telepítés, javítás, havi rendszeres karbantartás
  • Hardver beszerzésének díja, ami jó esetben két évente aktuális
  • Szerver tárolás, áram fogyasztás

A Windows virtuális szerver ára két tényezőtől függ: a megrendelt számítógép teljesítményétől, melyet megtalál Virtuális Szerver szolgáltatás oldalunkon, valamint az operációs rendszertől, ami alapesetben Windows XP SP3, ára 2.200 Ft / hó.

Ha rendelkezik saját Windows operációs rendszerrel, akkor a Windows licenc bérletre nincsen szüksége!

Irodai szerver és VPS összehasonlítása

Irodai szerver VPS
Megoldás Ár Megoldás Ár
Havi karbantartás Rendszergazda Havi 5.000 – 20.000 Ft / hó Saját vagy Tárhelypark Rendszergazda 2.000 – 4.000 Ft / hó
Szoftver telepítés Rendszergazda 10.000 – 20.000 Ft Szolgáltatásban (XP esetén) Nincs
Eseti javítás Rendszergazda 5.000 – 10.000 Ft Szolgáltatásban Nincs
Hardver beszerzés Egyedi szerver összeállítás 150.000 Ft -tól Szolgáltatásban Nincs
Áram fogyasztás Irodában 2.000 Ft / hó Szolgáltatásban Nincs
Adatbiztonság RAID vezérlő + 2 merevlemez 150.000 Ft RAID 10 Nincs
Adatmentés Jó esetben van Rendszeres mentés másik gépre Ingyenes
Szoftver licenc Windows XP 20.000 Ft Windows XP havi bérlet 2.200 Ft / hó
Havi díj Nincsen Szolgáltatás ára – 1 Unit VPS 3.500 Ft / hó
Összesen kb. 320.000 Ft / év-től 92.400 Ft /év

Biztonságos?

A szolgáltatás elérése legalább olyan biztonságos, mint ha irodai szervere rendelkezne Internet eléréssel, ami a legtöbb esetben van. Természetesen programokkal, és megfelelő biztonsági intézkedésekkel a biztonság tovább növelhető, amibe szükség esetén adminisztrátoraink segítenek. Javaslatunk szerint a biztonság növelése függ a rajta tárolt adatok érzékenységétől.

Az adatvesztés ellen szervereinkbe RAID tárolóeszközöket építettünk, valamint légkondicionált, őrzött és tűz elől védett szerverteremben tároljuk őket szünetmentes áramforrásokhoz kötve.

A gépekről rendszeres időközönként biztonsági mentést készítünk ingyenesen. (Ez nem váltja ki a saját mentés készítését, de a biztonságot mindenképp növeli.)

Mik a hátrányai egy valódi szerverhez képest?

A virtuális szerveren nem futtathatók a grafikus kártyát nagy mértékben kihasználó programok, például játék programok. (nem ide értendők a játék szerverek, amik nem jelenítik meg magát a játékot, csak futtatják azt.)

A grafikus kártya gyengeségéből adódóan, valamint azét, mert az egyes képernyő képek az Interneten kerülnek átküldésre némi késés tapasztalható egy valódi számítógéphez képest. Lassabb internet kapcsolatnál időbe telik, amik például egy kattintás a mi számítógépünktől a szerverig jut, majd a kép a szervertől visszaér a mi gépünkre.

Hozzászólás küldése

Kövess minket!