Webdesign trendek 2018-ban amit érdemes ismerned

Amikor valakiben megfogalmazódik, hogy weboldalt szeretne, rögtön az első felmerülő kérdések egyike, hogy hogyan is nézzen ki a weboldal? Milyen színek, ikonok, képek legyenek a weboldalon? A weboldalkészítés egyik legfontosabb összetevője a webdesign, a technikai megvalósítás, és a webhoszting környezet mellett, ezért ebben a cikkeben megpróbálok egy kis segítséget nyújtani hozzá. Összegyűjtöttem a 2018-ban előszeretettel használt webdesign trendeket, hogy könnyedén válaszd ki, melyiket használod a weboldaladon.

Mobil webdesign mindenek felett

2017-ben a webdesign egyértelmű iránya a mobil megjelenítés volt, így 2018-ra az okos eszközökre tervezett design egyértelműen átvette az uralmat az asztali számítógépekre tervezett webes grafika felett. Ma már a vásárlások nagyobb részét mobil eszközön, okos telefonon bonyolítják. Természetesen a desktop grafika továbbra is releváns, hiszen nagyon sokan használnak továbbra is PC-ket vagy notebookokat böngészésre, de 2018-ban minden webes megjelenéstől elvárt, hogy jól mutasson és jól is funkcionáljon okos eszközön is. Ez ma már nem lehetetlen feladat, mert letisztultak azok a kulcs fontosságú elemek amikkel egy weboldal mobilon is élvezhető. Például használhatunk „burger menüt” vagy küldhetünk retina felbontású képeket is mobilra.

Mobile webdesign anatómia
Nightly Mobile Theme

Árnyékok és mélység

Nem újdonság, de az elmúlt években előszeretettel használt flat design egyszerűsége után érdemes megemlíteni, hogy ismét használják a grafikusok a árnyékolást. Sokan játszanak az árnyékokkal és a paralax effekttel együtt, hogy olyan hatást érjenek el, mintha a képernyőn túl egy másik világ létezne. A két példán érdemes megnézni ahogyan az oldalak egyszerű, flat szerű kinézete keveredik a „jó öreg” árnyékkal, és mé az is jól áll neki, ha igazán élénk színekkel vegyítik.

webdesign árnyékok és élénk színek
http://www.scaleapi.com/
árnyékolt gomb webdesign
https://www.algolia.com/

Élénk, telített színsémák

2018 egyértelműen az szuper élénk színekről és kontrasztokról szól. Míg korábban a grafikusok törekedtek a „web safe”, az-az monitoron biztonsággal megjeleníthető színek használatára, ma már ez nem számít. A kijelzők ugrásszerű fejlődésével már nem akadáj egy átlagos monitoron vagy mobil telefonon is olyan színeket megjeleníteni, amikről nehéz levenni a szemünket. Ez természetesen a weboldal tulajdonosának is jól jön, hiszen biztosan rajta tartod a szemed az oldalon és így a terméken is amit reklámoz.

glitch webdesign színek
Glitch wordpress theme

Háttér részecskékkel (Particle effect)

Ez egy elég nehezen leírható és még nehezebben lefordítható szókapcsolat. Látni kell! Arról van szó, hogy egy kis Javascript program, ami a böngészőben fut, olyan hátteret hoz létre, ami folyamatosan izeg-mozog, és azt a hatást kelti, mintha sok-sok részecske mozogna valamilyen szabály mentén. Ennek a design trendenek az eljöveteléhez is a technikai fejlődés engedett utat, hiszen ma már a processzorok nem akadnak meg több ezer részecske egyidejű mozgatásán. Mindenesetre az effekt jól tud kinézni, ha finoman használják.

small particles
https://vincentgarreau.com/particles.js/

Egyedi illusztrációk

Az illusztrációk általában jót tesznek egy weboldalnak és a termékeknek. Ha a költségvetés engedi, akkor a weboldal készítése során érdemes felkeresned egy profi grafikust, hogy egyedi illusztrációkat készítsen a weboldaladhoz. Egy-egy kis kép, grafika kiemeli a terméked, elkülöníti a márkád, és akár egy kis vicces játékosságot is kölcsönözhet neki, amivel biztosan megkülönböztetheted az egyre növekvő konkurenciától. Ha komolyabb honlapot tervezel, akkor se mondj le erről, biztosan van olyan illusztráció, ami passzol a cégedhez.

Egyedi grafika
http://themajordesign.com/en

Nagy, vastag betűk

A tipográfia mindig is egy erős vizuális eszköz volt. A nagy felbontású kijelzők megjelenésével egyre szembetűnőbb milyen fontos része a webdesing-nak a betűk megjelenítése, egyedi fontok és font-ikonok használata. A „nagy betű trend” elterjedése mögött az az egyszerű megfigyelés áll, hogy a látogatók figyelmét jobban lekötheted, ha egy-egy fontos gondolatot a weboldalon így jelenítesz meg. Az „old school” hatalmas sans serif szöveg helyett egyedi betűtípussal gyönyörű figyelemfelkeltő szövegeket varázsolhatsz az oldaladra.

Tárhelypark webdesign
https://tarhelypark.hu/

Aszimmetrikus és megtört layout

Az egyik nagy változás 2017-ben az aszimmetrikus vagy „broken” elrendezések térhódítása volt, és ez a trend tovább folytatja útját 2018-ban is. Ezzel a technikával egyedi, tényleg megkülönböztető külsőt adhatsz weboldaladnak. Meg kell azonban említeni, hogy ehhez az elrendezéshez speciális tartalom kell, nem használható minden tartalom esetében. Egy-egy termék, vagy esetleg brand oldalhoz jól használható, de nem javasolnám hírportálhoz, ahol az elrendezés és az egyes cikkek könnyű megtalálása alapvető funkció.

aszimmetrikus piros és fekete webdesign
http://www.veintidosgrados.com/
összetört webdesign
http://dada-data.net/

Integrált animációk

Már nem az első pont ebben a cikkben, hogy a technika fejlődése kerül szóba egy-egy trend kapcsán. Az animációk elterjedéséhez is nagyban hozzájárul eszközeink fejlődése. Egy-egy kis mozgó kép megjelenítése pár éve még problémát jelentett egy átlagos böngészőnek, ma már ebből többet is felpakolhatunk weboldalunkra. Az integrált animációk segítenek felkelteni a látogatók figyelmét, vagy például az oldal betöltődése közben lekötik a látogató figyelmét.

Azon túl, hogy passzív animációkat jelenítünk meg az oldalon, érdemes interaktív megoldásban is gondolkoznunk, hogy a látogató akár könnyebben beleképzelje magát az adott helyzetbe és az általunk kínált termék használatába.

kis animációk
https://atom.io/
mozgó emberek
https://www.inturn.co/

Dinamikus színátmenetek

Csakúgy mint az árnyékok használata, a színátmenetek is eltűntek az elmúlt években a „flat design” uralmával. 2018-ban azonban egy nagy visszatérésnek lehetünk tanúi. A grafikusok előszeretettel kezdtek el használni hatalmas átmeneteket élénk színekkel. Érdekes észrevenni, hogy használnak színátmeneteket kevésbé érdekes fotók kiemelésére, ami nagyon jól működik, vagy akár olyan helyeken, ahol akár egy fotó is jól mutatna, de mégsem találtak megfelelőt.

hatalmas színátmenet
http://www.symodd.com/

Mit várhatunk még 2018-ban?

2018 lehet az elmúlt évek egyik legérdekesebb időszaka webdesign szempontból. Végre megtörni látszik a minimál és flat stílus egyeduralma, visszakapjuk a színeket és az animációkat is, de természetesen jóval kulturáltabb formában mint korábban. Weboldalkészítés közben mi is rengeteget foglalkozunk webdesignal, ezért kíváncsian várjuk, hova fejlődik 2018-ban és mik lesznek a trendek 2019-ben.

Marika a tojásfestőnő ókori weboldala
http://www.terrasoft.hu/hcm/

 

Ezt a bejegyzést a 99designs.com cikke inspirálta.

Kövess minket!