Új technológiával indult a cPanel6

Három hete indítottuk el új, cPanel6 tárhely szerverünket, ahol a jól bevált technológiák mellett (pl. SSD Raid) ismét egy újítást hajtottunk végre. Eddig is virtuális gépeket használtunk a webhoszting szolgáltatás mögött, hogy kontrollálni tudjuk a felhasznált erőforrást, de a cPanel6-on ezt odáig fejlesztettük, hogy már nem csak az operációs rendszerben globálisan tudjuk állítani a paramétereket, hanem felhasználó szinten is. Így a nálunk levő oldalak és szervereink még stabilabbak lesznek.

Eljött a szerver túlterhelés vége

Összefoglalom, hogyan működik az új technológia, miről is van szó pontosan? Osztott tárhely szolgáltatáson általában ha az egyik felhasználó hibás programot futtat, túlterhelheti a tárhely szervert, és ezzel elveszi az értékes processzoridőt és memóriát a többi felhasználótól. Ekkor a többi weboldal tulajdonos csak annyit vesz észre, hogy lassabban jelennek meg az oldalai, vagy lassabban töltődnek le a levelei.

A megoldást eddig nekünk az jelentette, hogy a folyamatosan monitorozott szervereken már akkor észleltük a problémát, amikor ez a terhelés elkezdődött, de még nem nőtt kritikussá. Ekkor a hibás programot vagy weboldalt korlátoztuk a szerveren, hogy a többi ügyfelünk észre se vegye a hibát.

Ez akkor működik jól, ha a terhelés nem jelentkezik azonnal, hanem van egy kis felfutása. Abban az esetben azonban ha valaki olyan php vagy perl szkriptet futtat ami hirtelen akar nagyon sok erőforrást (pl. oldal feltörésénél) nem mindig tudunk időben reagálni.

Új cPanel6 szerverünkön ezt próbáltuk megoldani úgy, hogy az egyes felhasználók kaphatnak ugyan nagyon sok erőforrást, de csak értelmes ideig. Ezzel továbbra is fenntartjuk, hogy a weboldalak korlátlanul hozzáférnek a szerverhez, de növeljük a stabilitást is. Ha egy program túl sokáig akar túl sok erőforrást a szervertől, akkor a rendszer automatikusan korlátozza, amivel több szempontból is nyertünk:

 • A túlterheléseket a rendszer automatikusan figyeli, nem kell nekünk kézzel beavatkozni
 • A normálisan futó oldalak nem érzékelnek semmit a problémából
 • Az a felhasználó aki sokáig futtat egy szkriptet érzékelni fogja a problémát és azonnal javíthatja is.

Sokat várunk ettől az újítástól. Mivel még csak most használjuk éles környezetben először, előfordulhatnak hibák, amiket természetesen folyamatosan figyelünk továbbra is, hogy azonnal beavatkozzunk.

4 Hozzászólás

 • Kérdező
  Posted 2013. november 14. 18:30 0Likes

  A tárhely felhasználók/tulajdonosok hogyan értesülnek egy ilyen hosszan futó szkript hibáról? Log?
  Várható, hogy a többi szerver (cpanel1-5) megkapja ezt a technológiát?

 • Péter
  Posted 2013. november 14. 20:37 0Likes

  Mint eddig is, természetesen szólunk ha gondot látunk. A szkript tulajdonosa annyit fog érzékelni, hogy nem kapja meg az összes processzort perceken keresztül, így a szkriptje lassabban fog lefutni, esetleg le sem fut. Itt természetesen már hosszú percekre kell gondolni, ami amúgy is egy értelmetlenül hosszú idő, hiszen ennyi időt egyetlen látogató sem vár a honlap megjelenésére.

  A többi szerveren akkor váltunk, ha valóban beválik. Ez 2-3 hónap alatt ki fog derülni. A váltás persze nem egyszerű, mert komplett operációs rendszert kell hozzá cserélni. Szerencsére láttunk már ilyet párszor.

  Mielőtt félreértés lenne, azt mindenképp megerősítem, hogy a normálisan működő weboldalakat nem éri semmilyen hátrány, sőt ez nekik előny. Ez az oldalak nagy részére igaz, havonta 2-3 esetben szokott probléma jelentkezni egy-egy újonnan hozzánk került oldallal, aminek a javításában aztán segítünk is. Ha már nálunk van az oldalad, és eddig nem volt vele baj, akkor jó eséllyel ez után sem lesz.

 • Dénes
  Posted 2013. december 17. 07:22 0Likes

  Sziasztok! Köszi az újítást! Érdeklődni szeretnék, hogy hogyan tudom átrakni erre az új szerverre az oldalam? Illetve át tudom-e.

  • Péter
   Posted 2013. december 19. 11:40 0Likes

   Szia!

   Nem tudod áttenni az oldalad a másik szerverre, ezt mi végezzük el, ha indokolt. Jelenleg minden szerverünk tökéletesen működik, nincs terhelés egyiken sem, így oldalad biztosan jó helyen van a mostani szerveren is, semmilyen hátrány nem éri.

Hozzászólás küldése

Kövess minket!