Új technológiával indult a cPanel6

Három hete indítottuk el új, cPanel6 tárhely szerverünket, ahol a jól bevált technológiák mellett (pl. SSD Raid) ismét egy újítást hajtottunk végre. Eddig is virtuális gépeket használtunk a webhoszting szolgáltatás mögött, hogy kontrollálni tudjuk a felhasznált erőforrást, de a cPanel6-on ezt odáig fejlesztettük, hogy már nem csak az operációs rendszerben globálisan tudjuk állítani a paramétereket, hanem felhasználó szinten is. Így a nálunk levő oldalak és szervereink még stabilabbak lesznek.

Eljött a szerver túlterhelés vége

Összefoglalom, hogyan működik az új technológia, miről is van szó pontosan? Osztott tárhely szolgáltatáson általában ha az egyik felhasználó hibás programot futtat, túlterhelheti a tárhely szervert, és ezzel elveszi az értékes processzoridőt és memóriát a többi felhasználótól. Ekkor a többi weboldal tulajdonos csak annyit vesz észre, hogy lassabban jelennek meg az oldalai, vagy lassabban töltődnek le a levelei.

A megoldást eddig nekünk az jelentette, hogy a folyamatosan monitorozott szervereken már akkor észleltük a problémát, amikor ez a terhelés elkezdődött, de még nem nőtt kritikussá. Ekkor a hibás programot vagy weboldalt korlátoztuk a szerveren, hogy a többi ügyfelünk észre se vegye a hibát.

Ez akkor működik jól, ha a terhelés nem jelentkezik azonnal, hanem van egy kis felfutása. Abban az esetben azonban ha valaki olyan php vagy perl szkriptet futtat ami hirtelen akar nagyon sok erőforrást (pl. oldal feltörésénél) nem mindig tudunk időben reagálni.

Új cPanel6 szerverünkön ezt próbáltuk megoldani úgy, hogy az egyes felhasználók kaphatnak ugyan nagyon sok erőforrást, de csak értelmes ideig. Ezzel továbbra is fenntartjuk, hogy a weboldalak korlátlanul hozzáférnek a szerverhez, de növeljük a stabilitást is. Ha egy program túl sokáig akar túl sok erőforrást a szervertől, akkor a rendszer automatikusan korlátozza, amivel több szempontból is nyertünk:

  • A túlterheléseket a rendszer automatikusan figyeli, nem kell nekünk kézzel beavatkozni
  • A normálisan futó oldalak nem érzékelnek semmit a problémából
  • Az a felhasználó aki sokáig futtat egy szkriptet érzékelni fogja a problémát és azonnal javíthatja is.

Sokat várunk ettől az újítástól. Mivel még csak most használjuk éles környezetben először, előfordulhatnak hibák, amiket természetesen folyamatosan figyelünk továbbra is, hogy azonnal beavatkozzunk.

Kövess minket!