SSD-vel üzemel új tárhely szerverünk a cPanel4

Az elmúlt hetekben sokat dolgoztunk új szerverünkön tanulva a meglevők gyengéiből, és tegnap elindult a cPanel4. Sok módosítás mellett természetesen megmaradt az igen jól teljesítő Intel i7 proci 4 maggal 8 szállal, de már 3.4GHz órajellel és a 16GB DDR3-as memória. A szerverbe 4TB merevlemezt pakoltunk RAID10 tükrözéssel.

Lényeges változtatás, hogy az alaplapon levő 6Gb-es SATA3-as portokra brutálisan gyors Corsair Force GT SSD meghajtókat kötöttünk természetesen RAID-ben, hogy még gyorsabbak legyenek. Ez a RAID kötet szolgálja ki a MySQL adatbázist és azokat a fájlokat melyekre gyakran van szüksége a szervernek.

Force GT SSD

Mi az az SSD és mire jó?

Az SSD (Solid State Drive) leegyszerűsítve egy memória mozgó alkatrészek nélkül ami úgy működik mint egy merevlemez. Berakható normál alaplapok vagy notebook-ok SATA portjára, így tulajdonképpen kiváltja a hagyományos merevlemezeket. Lényeges különbség, hogy a mozgó alkatrész elhagyásával igen gyors lesz az adatok elérése, olvasása és írása, közel annyira gyors, mintha a gép memóriájába írnánk. Ez a sebességkülönbség természetesen olyan alkalmazásoknál vehető észre igazán, melyek gyakran nyúlnak a merevlemezhez, például a MySQL adatbázis kezelő.

De mennyivel is gyorsabb pontosan? Számos tesztet végeztünk és végzünk folyamatosan, hogy a tárhely szolgáltatás a lehető leggyorsabb legyen, így a weboldalak is gyorsan jelenjenek meg. A tesztekből ide csak egy példát emelnék ki, a 100kb-os fájlok véletlenszerű létrehozását:

  • RAID merevlemez: 2324 db / másodperc
  • RAID SSD: 26328 db / másodperc

Jellemzően a sebesség növekedés több mint tízszeres. Ez természetesen nem jelenti, hogy a weboldalak is tízszer gyorsabban fognak betöltődni, de arra számíthatunk, hogy egy-egy pillanatnyi túlterhelés például adatbetöltéseknél nem fogja észrevehetően lassítani a szervert, mert annak rengeteg tartaléka marad.

Csak az új ügyfelek élvezik a sebességnövekedést?

Természetesen nem. Régebbi tárhely szervereinken is optimalizálunk úgy, hogy a kritikus oldalakat áttesszük az új szerverre, így régebbi ügyfeleink is jelentős sebességnövekedést tapasztalhatnak a közeljövőben.

Kövess minket!