Telepíts captcha-t, tartsd biztonságosan a tárhelyed, amíg nem késő!

Mostanában egyre gyakrabban találkozunk olyan, szervereinkről működő oldalakkal, amelyek nincsenek ellátva a legalapvetőbb biztonsági eszközzel, azaz a CAPTCHA-val. Ilyenkor azt lehet tapasztalni, hogy a weboldal tulajdonosának nevében, vagy tetszőleges email címekről elkezdenek spamelni harmadik fél által írt programok, azaz robotok. Habár biztonsági rendszereink nem engedik ki a spamek nagy részét, de mindenképpen szólunk, ha ilyet tapasztalunk, extrém esetben az oldal letiltásával is számolni kell.

Így néz ki egy Captcha nélküli űrlap, amelyre robotok is tudnak adatokat beküldeni:

Captcha nélküli form

És ezzel együtt lesz biztonságos:

A kattintással bizonyítjuk ilyenkor, hogy emberek vagyunk.

Jó tudni!

Léteznek más captcha-k is, ahol számokat vagy betűk sorozatát kell beírni, ezek ugyanúgy alkalmasak lehetnek a robotok kiszűrésére, de mi a Google Recaptcha-t ajánljuk! Vannak olyan Captcha-k amelyeket kikerülnek a robotok. Ezek általában túl könnyen elolvashatóak az emberi szemnek is.

Mit kell ellenőriznem?

Ellenőrizd a következőt: Van-e az oldaladon olyan űrlap, amelyen keresztül:

  • Regisztrálni lehet az oldaladra
  • Emailt lehet küldeni
  • Be lehet jelentkezni
  • Kommentelni lehet a cikkeidhez

és nincs ellenőrzés, hogy a beküldő emberi lény-e, azaz nincs telepítve Captcha. Ez esetben telepítsd így pár perc alatt!

Miért pont az én oldalamat találnák meg a robotok?

A spam robot programokat abból a célból készítik, hogy azok megkeressék az oldalak sebezhetőségét, és próbáljanak emaileket kiküldeni ezeken keresztül. Ezek a szoftverek nem nézik, hogy kinek az oldaláról van szó. Azonban biztos lehetsz benne, hogy megtalálják a captchával nem védett oldalakat.

Miért kell ezt nekem megtenni, mit tesz a szolgáltató?

Amit tudunk természetesen mi is megteszünk: biztonsági beállításaink rengeteg szempont alapján vizsgálják az emaileket, legyen az kimenő vagy bejövő email. Viszont van olyan, amit nem tud megoldani a tárhely szolgáltató, bármennyire egyszerűnek is tűnik: ez ugyanis weboldal beállítási kérdés. A captcha telepítése pár perces művelet, és elengedhetetlen a weboldal biztonságát tekintve. Ez minden weboldal tulajdonosnak is érdeke, hiszen a saját oldala nevében kiküldött spamek gyengítik a domain megítélését is, nem beszélve a szerver IP címéről, amely felkerülhet feketelistára.

Mit csinál a Captcha?

Kiszűri az illegális célból írt robot programokat és csak embereknek teszi lehetővé az űrlapok használatát a weboldalon.

Így tudod telepíteni a Captcha-t

Mindent megtalálsz ebben a leírásunkban: >>Captcha telepítése<<

Hogy tudom ellenőrizni, hogy milyen emailek mennek ki a weboldalamról?

A cPanel->Email->Kézbesítés nyomon követése menüpontban. Mindent megtalálsz erről ebben a leírásunkban.

Miből tudom, hogyha spamel az oldalam?

A levélküldő scriptek – beállítástól függ, de – általában a cpanel felhasználó név@szervernév címről küldenek emailt. Pl.:

user@cpanelx.tarhelypark.hu az email küldője, és a címzett vagy a saját email címed (ez esetben sok spamet kell, hogy kapj, amelyet a saját weboldaladon keresztül belépett robotok küldenek), vagy mindenféle számodra ismeretlen email cím. Amennyiben a weboldalad levélküldő scriptje úgy volt beállítva, hogy a saját email címed a feladó, akkor spamelés esetén sok „Mail Delivery Failed” visszapattanó üzenet fog érkezni, az emailek kézbesíthetetlenségéről.

Kövess minket!