PHP fejlesztői környezet saját gépen

Néha hetente több alkalommal is felvetődik a kérdés ügyfeleink részéről, hol és hogyan fejlesszék weboldalukat. Mi mindig azt javasoljuk, hogy a fejlesztés saját gépen történjen, mert egyrészt nem szeretné a mindenki számára elérhető weboldalt üzemképtelenné tenni, másrészt vannak esetek, amikor jobb ha nem a tárhely szerveren zajlik az oldal tesztelése. Saját gépen fejleszteni körülményes is lehet, mert ahhoz, hogy a Tárhelypark szerverekhez hasonló környezetet produkáljunk saját gépünkön, számos szoftvert telepíteni kell. Szerencsére most egy olyan megoldást mutatok be egy rövid cikksorozat első lépéseként, ahol nincs szükség hosszadalmas telepítésre, és aminek a végén mindenki saját fejlesztői környezetében tesztelheti weboldalát.

Mi az a fejlesztői környezet?

A fejlesztői környezet (developer system, developer environment, dev) egy olyan szoftverhalmaz, amit csak azért telepítünk fel, hogy a készülő szoftvert tesztelni és fejleszteni tudjuk, lehetőleg egyszerűen és gyorsan. Ez a környezet soha nem elérhető a látogatóknak, és soha nem is szabad összekeverni az éles, működésben levő rendszerünkkel, amit a felhasználóink látnak. Éles környezeten nem tesztelünk, nem próbálgatunk, csak azok a dolgok kerülnek oda, amiket már leteszteltünk a fejlesztői környezetben és jól működnek. Ennek az általános képnek természetesen vannak szintjei. A program bonyolultságától és attól függően mennyire stabil rendszert szeretnénk, lehetnek más környezetek is a képben, de ennek elemzésétől most az egyszerűség kedvéért eltekintek.

Milyen programokat kell telepítened?

A fejlesztői környezet bárhol kialakítható, de most a saját gépedre fogjuk telepíteni, hogy a fejlesztés és tesztelés egyszerű és gyors legyen. Már elő is készítettem egy feltelepített szervert, amit virtualizációval fogsz a gépedre feltelepíteni, így nem kell minden szoftvert egyesével telepítened.

A virtualizáció azt jelenti, hogy a saját operációs rendszereden (akár windows-on is) fogsz futtatni egy másik operációs rendszert, ami úgy fog viselkedni mintha egy másik számítógép lenne, de közben saját gépedet használhatod saját programjaiddal.

Jó tudni!

A telepítésbe bátran belevághatsz! A virtualizáció nem egy teljesen új operációs rendszer telepítés, jelenlegi operációs rendszeredet nem módosítjuk, nincs szükséged új partícióra sem, és a gépedet sem kell újraindítani. A telepítés kizárólag egy szoftvert telepít jelenlegi rendszeredre, amit utána akár törölhetsz is.

Ennek az az előnye, hogy bármikor kikapcsolhatod, így a saját gépeden nem fognak mindenféle adatbázis és webszerverek futni. A megvalósításhoz a VirtualBox-ot fogod használni, amit aztán a Vagrant konfigurációs rendszerrel fogunk konfigurálni és elindítani. Letöltések:

A két programot fel kell telepíteni. A telepítés elvégezhető Windows-on, Linux-on és OSX-en is. Én OSX-en dolgozom, így lehetnek kisebb eltérések például windows-on. Ha minden jól van feltelepítve, akkor a következő parancsoknak működniük kell a parancssorban vagy terminálban (a verziószámok eltérhetnek):
Linux/OSX:

Windows:

A fejlesztői környezet előkészítése

A VirtualBox és Vagrant telepítése után szükséged van rá, hogy ezeket a rendszerek bekonfiguráld. Ez nem nagy dolog, előre létrehoztam a szükséges fájlokat, csak le kell töltened innen (http://bit.ly/1n6YmFw) egy újonnan létrehozott könyvtárba (kb. 550mb). Legyen az új könyvtár neve például a domain neved, én tarhelypark.hu-nak neveztem el. Ez lesz a fejlesztői környezeted könyvtára. Ha belépsz a könyvtárba, akkor a fájl letöltése után ez fogad:
Linux/OSX:

Windows:

A  centos65-php-dev.box fájl az operációs rendszer képe (image fájl vagy box), amit a Vagrant-al fogsz telepíteni. Ebben a fájlban én már előre beállítottam egy olyan CentOS Linux operációs rendszert Apache, PHP és MySQL programokkal, ami nagyon hasonlít a Tárhelypark szervereinek környezetére.

Tehát a saját gépeden amin Windows, Linux vagy OSX van, fog futni egy CentOS Linux operációs rendszer, és a virtualizáció miatt azt fogja hinni, hogy egy saját különálló gépen fut. Elsőre ijesztő, de nem kell félni tőle. A virtualizáció a barátunk!

Telepítsük hát egyetlen utasítással új oprendszerünket, és utána a fájlt törölhetjük is, már nem lesz rá szükségünk.
Linux/OSX:

Windows:

Négy parancsot kellett kiadnod, ezek magyarázata:

 • Hozzáadtad a Vagrant-hoz a kép fájlt
 • Letörölted a letöltött fájlt, mert már amúgy is hozzáadtad, ne foglalja a helyet
 • Listáztad a könyvtárat, üres
 • Lekérdezted milyen box (operációs rendszer kép) van fenn a Vagrant-ban

Jó tudni!

A fentebbi Vagrant telepítési lépéseket nem szükséges többször elvégezni, a hozzáadott Box használható ezentúl a többi projektünknél is.

A környezet létrehozása

Mielőtt még telepítenéd saját weblapodat vagy új CMS-t rendszeredet, teszteljük le, hogy minden megfelelően működik-e! Ehhez egy egyszerű phpinfo() parancsot fogunk használni.

Először is a Vagrant-ot kell utasítanunk, hogy hozza létre nekünk a szükséges konfigurációs fájlokat.
Linux/OSX:

Windows:

Az első utasítás inicializálja a konfigurációs fájlt úgy, hogy az előbb létrehozott CentOS-6.5-php-dev nevű Box-ot használja. A második utasítással csak kilistázod mi is van most a könyvtárban.

Látszik, hogy létrejött egy Vagrantfile nevű konfigurációs fájl, ami azt tartalmazza, hogy a virtuális gép hogyan fog elindulni.

Most nyisd meg kedvenc szövegszerkesztődet és hozz létre egy phpinfo.php nevű fájlt ami egyetlen sort tartalmazzon:

 A virtuális számítógép elindítása

Nincs más hátra, mint kipróbálni művünket. A virtuális gépet a vagrant up utasítással indíthatod el.
Linux/OSX:

Windows:

Mi is történt itt most pontosan? Elindult a virtuális szervered, amit rögtön tesztelni is tudsz. Mivel ez egy webszerver, nyiss meg egy böngészőt, és a következő linken máris megjelenik a phpinfo oldal, amit fentebb létrehoztunk: http://localhost:8080/phpinfo.php

A működő gép 80-as HTTP portja a saját géped 8080-as portjára került átirányításra. Ez azért kell, mert általában a 80-as port a saját gépen foglalt másra. Ezért kell a linkben is feltüntetni a 8080-as portot.

Jó tudni!

Ha tűzfal van telepítve gépedre, akkor elképzelhető, hogy nem nyílik meg az oldal. Kapcsold ki a tűzfalat, vagy engedélyezd a 8080-as és 2222-es portokat!

Miért jó a fejlesztői környezet nekem?

A fentebbi telepítési leírásból még nem teljesen egyértelmű, de:

 • Gyakorlatilag nem telepítettél és konfiguráltál szerver programokat, ezeket mind előre telepítettem neked, így pillanatok alatt elindult a gép ahhoz képest, mintha nekiláttál volna egyenként mindent telepíteni.
 • Van egy saját szervered, amit akkor indítasz el amikor tetszik, és ha már nem kell leállítod vagy meg is szüntetheted. Ha legközelebb kell, majd megint elindítod.
 • A weboldalt (jelenleg a phpinfo oldal) a saját gépeden szerkeszted a kedvenc szerkesztő programoddal. Mivel a könyvtárat „bedrótoztuk” a szerverbe, ezért a változások azonnal látszanak, nem kell feltöltés, FTP stb.
 • A szerver programok, Apache, PHP, MySQL nem a te gépedre van telepítve, így ha a virtuális gépet leállítod, nem futnak, nem foglalják a memóriát
 • A virtuális szerver nagyban hasonlít a tárhelypark szerverekhez, így sokkal egyszerűbb a fejlesztés

Néhány hasznos tudnivaló

A fejlesztői környezeted virtuális szerverét a következő parancsokkal tudod vezérelni:

 • vagrant up: létrehozás, indítás
 • vagrant suspend: altatás, a gép nem törlődik, de nem fut
 • vagrant destroy: a gép teljes törlése
 • vagrant ssh: ssh bejelentkezés a gépre

A virtuális gép root jelszava: tmppwd

Hogyan tovább?

A következő cikkekben egy új WordPress telepítést fogok bemutatni, aztán megnézzük, hogyan lehet egy már létező oldalt feltelepíteni a környezetbe. Ha ezzel megvagyunk, akkor néhány hasznos trükköt fogok mutatni, hogyan deríthetők ki egyes tipikus hibák az oldalon.

Kövess minket!