Hasznos oldalak – 2. rész – mxtoolbox.com

Sorozatunkban olyan oldalakat igyekszünk bemutatni Nektek, amelyeket mi is használunk, és hasznosnak találjuk a mindennapok során. Ilyen volt az első részben bemutatott Pocket. Most az mxtoolbox.com -ról olvashattok.

Ezen az oldalon többek között ellenőrizheted, hogy egy domain milyen IP címre mutat, jók-e az A rekord, MX rekord, névszerver beállításai, vagy, hogy pl. egy IP spamlistán van-e.

Milyen IP-re mutat a domainem?

Ez a kérdés akkor merül fel legtöbbször, ha pl. átregisztráltad a domainedet, és nem tudod eldönteni, hogy melyik tárhelyről jelenik meg a weboldal.

Ennek ellenőrzésére elég beírni a http://mxtoolbox.com/DNSLookup.aspx oldalon a domainedet a keresőbe és az oldal kidobja a használt A rekordot.

MX rekord vizsgálat

Ha ugyanennek a domainnek az MX rekordjára vagy kíváncsi, akkor kattints az mx lookup linkre a domain alatt, vagy erre az oldalra. Az mx rekord vizsgálata akkor érdekes, ha pl. nem a tárhelyeden folytatod a levelezést.

Ugyanitt tesztelheted azt, hogy az SMTP szerver megfelelő módon küldi-e a leveleket, ha az SMTP test -re kattintasz.

Névszerver vizsgálat

Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen névszervereket használ a domained, akkor az ns lookup -ra kattints.

Jó tudni!

Ha kiváncsi vagy mi a különbség a névszerver, és egy A rekord között, egy korábbi cikkünkben olvashatsz a névszerverek és a domain átirányítás kapcsolatáról.

SMTP diagnosztika

Ha kíváncsi vagy, hogy a szerver szabályosan küldi -e a leveleket, akkor kattints a felső menüsor Diagnostics menüpontjára, aztán add meg a szerver címét. A képre kattintva el is végzi a tesztet.

Az oldal arra is figyelmeztet, hogy nem ajánlja a tömeges levélküldést erről a szerverről. Nos, nem véletlen, hogy nem engedélyezzük a hírlevelek küldését szervereinkről.

Egyéb funkciók

Ezen kívül még pár egyéb hasznos funkciót találhatunk a More menüben:

What Is My IP? – kiírja az aktuális internet kapcsolatod IP címét

Port Scan – megmutatja, hogy mely portok vannak nyitva egy szerveren

Whois Lookup – a domain regisztrált tulajdonosáról és adminisztrációs kontakjáról szolgáltat infomációkat. (.hu domainekkel nem működik.)

Hozzászólás küldése

Kövess minket!