Google Reader helyett: Feedly

Bizonyára értesültetek már róla – főleg azok, akik eddig is használták -, hogy a Google megszünteti a 10 éve működő Google Readert idén Júliustól. Én is azok közé tartozom, akik használják ezt a remek RSS Feed olvasót, így hát kénytelen leszek váltani. Keresgélni kezdtem egy olyan alternatíva után, amely PC-n és mobilon is megállja a helyét, nincs szétbonyolítva, és könnyedén lehet szortírozni a feedeket.

Mi az a feed és mire jó?

Az RSS Feed arra való, hogy össze lehessen szedni a híroldalak bejegyzéseit, nyomon követve az egyes oldalak új cikkeit. Így pl. ha valaki feliratkozik a Tárhelypark Blog RSS feed-jére, rögtön értesülhet az új cikk megjelenéséről a Feed olvasó alkalmazásában.

Először a Flipboardot tettem fel Androidra, ezt találtam elsőnek, amely azt ígérte, hogy egyből átemeli a Google Readerből a feedjeimet gond nélkül. Nos ezt meg is tette, bár nem volt egyszerű megtalálni, hogy hogyan is kell, aztán ez a cikk segített. Ok, ez megvan, sőt, még a Facebookot, Twittert, és sok másik közösségi oldalt is be lehet tenni alá. Az oldalak böngészése kicsit szokatlan a scrollozáshoz szokott szemeknek, ugyanis itt az oldalak között „lapozni” lehet. Ami először szokatlan, az aztán könnyen rutinná válik, és már majdnem megszokná-megszeretné az ember, ha nem derülne ki róla, hogy egyrészt nem képviseli azt a gyors és puritán vonalat, mint a Google Reader, másrész, és ez döntött: nincs PC-s változata.

Ok, akkor mi legyen? Elkezdtem olvasgatni a cikkeket a témában, így sikerült végül ráakadni a Feedly -re, aminél végül maradtam. Tehát ami fontos: könnyen kezelhető, egy mozdulattal átemeli a Google Reader-es fiókot, gyors, a feedeket könnyen lehet szortírozni mappákban téma szerint, úgy ahogy a Google Readerben lehetett, ugyanúgy megy Androidon ingyenes alkalmazásból, mint PC-n böngészőn (van Mozillához és Chromehoz kiegészítő). Nem utolsó sorban minden cikknél ott vannak a social media megosztás gombok – ahogy az manapság szinte kötelező – amelyekkel azonnal ki tudunk tenni bármit pl. a Facebookra vagy Twitterre.

Feedly Mobilon

Feedly androidon (forrás Feedly.com)

Egyszerű, és jól néz ki, viszonylag sok beállítási lehetőséggel, de nem vész el benne az ember. Az oldalakat mobilra optimalizált módon jeleníti meg, de egy gombnyomással meg tudjuk nézni az oldal eredetijét a böngészőnkben is. Választható 3 féle böngészési stílus, jobbról balra, vagy lentről fölfelé húzva a képet, vagy scrollozva. A Google Readerhez képest pl. a képes blogoknál, vagy Tumblr oldalaknál jön ki az előnye, mert itt mozaik szerűen át lehet tekinteni a képeket könnyedén, és egy mozdulattal olvasottá vagy éppen később elolvasandóként is meg lehet jelölni az egyes képeket, vagy cikkeket. Ha megadod a Pocket jelszavadat, akkor egy gombnyomással oda tudod menteni azt amit később el akarsz olvasni. A Pocketról már írtam korábban itt a blogon.

A Feedly PC-n

A Feedly számítógépes változata még több jósággal kecsegtet, pl. itt megadva a Facebook és Twitter jelszavainkat megjeleníti az ottani bejegyzéseket is az oldalsávon, de mégsem zavaró. Pl. amikor egy áttekintést szeretnénk arról, hogy milyen új feedjeink vannak, akkor kizárólag azok jelennek meg, amelyeket még nem olvastunk el, téma és oldal szerint rendezve (index nézet).

Hasznos kis segédeszköz, de ki is lehet kapcsolni: a feedly mini, amely megjelenik minden oldalon, amelyet felkeresünk az interneten, és egy gombnyomásra berakhatjuk az oldalt a feedjeink közé.

A preferencesben aztán szétkonfigurálhatjuk a Feedly kinézetét ízlésünk szerint. A jobboldali kis nagyító ikonra kattintva pedig megannyi feed közül lehet válogatni. Mivel regisztrálni kell az oldalra, és először belépni, bármely PC-n vagy mobileszközön meg tudjuk nézni a saját feedjeinket bejelentkezés után természetesen.

Szóval jó kis alkalmazás. Ha tudtok hasonló alternatívát a Google Reader helyett ne kíméljétek a komment dobozt alant! 🙂

Kövess minket!