Bővítés és egy nem tervezett leállás története

Két hete a cpanel2-es szerver megkapta az új szervereinkben is megtalálható hardver konfigurációt, így az SSD meghajtókat és a nyolc magos processzort is, ami akár 4Ghz-en is képes működni. El kell ismernünk azonban, hogy a dolog nem ennyire szépen indult, hiszen az ominózus napon, Április 3-án délután négy óra körül szerver kiesést jelentett a monitorozó rendszer a már 714 napja töretlenül működő tárhely szerveren.

A leállást gyorsan közzétettük a Tárhelypark Twitter csatornáján, és mivel a szervert nem lehetett elérni távolról, így beautóztam a szerver terembe. A biztonság kedvéért beraktam a kocsiba a már irodánkban álló és feltelepített új tárhely szervert is, amit a következő héten akartuk élesíteni eredetileg. Ez jó ötletnek bizonyult, mert a helyszinen ugyan sikerült a szervert elindítani, instabilnak tűnt, néha nem bootolt be. Alaplaphiba lehetett.

Úgy döntöttem, vállalva a nem tervezett kiesést, üzembe állítom az új szervert úgy, hogy nem kockáztatom a merevlemezek meghibásodását sem, így azokat nem rakom át az új szerverbe. Ennek hátránya, hogy a fájlokat hálózaton át kellett másolni az új gépre, ami több mint tízmillió fájl és majdnem 1 Terrabyte esetében este nyolc órától másnap reggel hétig tartott. (Igen, közvetlen gigabites hálózat volt!)

Szerencsére a vállalt kiesés meghozta az eredményt! A cpanel2 azóta is villámgyorsan üzemel, és ezt remélem minden tárhely tulajdonos észreveszi. Íme egy grafikon a havi szerver terheltségről. Jól látszik, hogy az átállás előtt nem ritkán 10-es érték felett volt a load, és elég hullámos is a grafikon, ami a csere után kisimult, és a csúcsok is jóval kisebbek lettek.

Jelenleg a szerver átlagos terheltsége 2-es alatt van, ami egy 8 szálas processzornál több mint jó. Gyakorlatilag negyed terhelés. Az SSD miatt a szerver IO teljesítménye is szemmel láthatóan megugrott.

Hozzászólás küldése

Kövess minket!